7 saker som gör att du får mindre stress i sommar
Prioritera inför semestern

Är din plan realistisk gällande hur mycket du kan hinna med både på jobbet och privat? Försök att avsluta eller skjuta upp arbetsuppgifter som kan vänta till efter semestern. Allt kanske inte behöver bli klart innan du går på ledighet? Se till att ha lite utrymme i kalendern innan semestern i stället för att vara helt fullbokad och öva på att hålla din planering.

Ta tid för återhämtning

Se till att ta tid till återhämtning inför semestern och i hektiska perioder. Då orkar vi mer. Återhämtning sker genom att vi varierar våra aktiviteter och vårt tempo och är något vi behöver dagligen för att få balans. Vilka aktiviteter ger dig glädje och avkoppling och finns de med i planeringen? Öva på att sakta ned då vi ofta börjar skynda oss när vi blir stressade, vilket ökar stressen ytterligare.

Gör en återgångslista

Skriv ned vad du ska prioritera när du återvänder till jobbet. Detta hjälper dig att verkligen släppa tankarna på arbete under semestern

Sätt regler för mailen

Var tydlig med om du kommer att läsa mejl under ledigheten. Skriv ett autosvar eller meddela kollegor om din mejlhantering. Ge dig själv en paus från att ha koll på allt som händer på jobbet under semestern. Stäng av arbetsrelaterade e-postmeddelanden och fokusera på att vara närvarande i nuet. Om du måste ha viss översyn, planera in specifika tider för detta så att det inte tar över hela semestern.

Planera återgången från semestern

Om möjligt, börja arbeta igen mitt i veckan i stället för att börja på en måndag. Detta blir ofta en mjukare övergång och kan göra att det inte känns lika tufft att komma åter till jobbet. Undvik att ha för mycket inbokat de första dagarna så att du har tid att få en överblick och prioritera inför hösten.

Ha inte för mycket planer under semestern

Ge dig själv tillstånd att ha dagar då du inte gör så mycket på semestern. Variation och att ha koll på tempot är viktigt även när vi är lediga.

Fokusera på vad du tycker om

Stanna upp och fundera över vad du skulle vilja minnas när sommaren är över. Vad ger dig verklig glädje och uppfyller dina behov? Fastna inte i vad andra lägger upp på sociala medier.