Nya regler kring förÀldraledighet

Mor- och farförĂ€ldrar, vĂ€nner och bekanta 
 snart kommer (nĂ€stan) vem som helst att kunna vara ledig frĂ„n jobbet med förĂ€ldrapenning. Det enda kravet Ă€r att personen som ska ta ut förĂ€ldraledighet har en egen sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Syftet med de nya reglerna kring förÀldraledighet Àr att underlÀtta för ensamstÄende att kombinera familjeliv och arbetsliv genom att göra det möjligt att ge bort dagar till fler personer i barnets nÀrhet. Tanken Àr ocksÄ att detta ska underlÀtta för familjekonstellationer dÀr man Àr fler Àn vÄrdnadshavarna som delar pÄ förÀldraansvaret för barnet.

Ge bort dagar

Totalt Àr det 90 förÀldradagar som ska kunna ges bort till en annan nÀrstÄende enligt det nya förslaget. För förÀldrar med delad vÄrdnad Àr det 45 dagar var som gÀller. Om det Àr dagar pÄ sjukpenningnivÄ eller lÀgstanivÄ som ska överlÄtas avgör förÀldrarna sjÀlva. Precis som tidigare Àr kravet för att kunna fÄ förÀldrapenning att man Àr ledig frÄn jobbet och i stÀllet fÄr ersÀttning frÄn FörsÀkringskassan.

Fler Dubbeldagar

Dubbeldagarna blir ocksĂ„ fler (dĂ„ bĂ„da förĂ€ldrarna kan vara lediga med barnet), de ökar frĂ„n dagens 30 till 60 dagar. Dagarna kommer Ă€ven kunna plockas ut under en lĂ€ngre period, i stĂ€llet för som idag fram till 12 mĂ„naders Ă„lder kommer det utökas till 15 mĂ„nader. Det ger fler möjligheter för förĂ€ldrar och barn att umgĂ„s tillsammans under barnets första tid i livet 💞

TrÀder i kraft 1 juli 2024

BĂ„da delarna i det nya regelverket kring förĂ€ldraledighet föreslĂ„s trĂ€da i kraft den 1 juli 2024. De kommer dĂ„ att gĂ€lla för alla barn – oavsett om de Ă€r födda före eller efter det att förĂ€ndringarna klubbats igenom. Med det nya regelverket Ă€r det alltsĂ„ inte bara medarbetare som sjĂ€lva har barn som kommer att kunna vara lediga med förĂ€ldrapenning.

Ett generösare regelverk gÀllande förÀldraledighet som förenklar livspusslet och tar större hÀnsyn till att familjer kan se olika ut kommer helt klart underlÀtta för mÄnga med stÀller Àven nya krav pÄ arbetsgivaren.

Det kan dÀrför vara bra att redan nu ta fram en plan för hur ni ska uppdatera nuvarande information och rutiner kring förÀldraledighet pÄ er arbetsplats.

Behöver ni rÄdgivning i lönefrÄgor? Kontakta oss pÄ HeyPayDay AB