Hjälp vi växer och behöver utveckla vår avdelning för lön!

Vad innebär verksamhetsutveckling på en löneavdelning?

Hur kan vi utveckla vår löneprocess?

Frågorna kan vara många och kännas stora och kanske till och med svåra att greppa men vi ska hjälpa er att titta lite närmare på de olika stegen/funktionerna inom lön.

Lön startar oftast med tidrapportering

Har ni ett modernt tidrapporterings verktyg eller använder ni er av Excel mallar? Det finns idag många bra och moderna tidsystem till överkomliga priser även för de mindre företagen med få anställda. Kan ni fotografera era kvitton med en smartphone eller lämnar ni in ett papperskvitto fastnitat på ett annat papper? Vi hjälper er med att ta fram det bästa alternativet för just ert företag och det kanske är så att papper eller Excel fungerar alldeles utmärkt eller så vill ni titta på alternativa digitala lösningar.

Insamling av underlag till lön

Om ni har lönerna inhouse eller valt en outsourcing spelar inte så stor roll när vi tittar på intern utveckling. Vi är ganska övertygade om att det finns utvecklingsmöjligheter. Allt ifrån kortare ledtider till hur vi hämtar och lämnar underlag till lön. Har ni någon gång tänkt på alla GDPR-regler om hur vi säkert hanterar våra personuppgifter.

Nu är det är dags för lönekörning

Har ni koll på att ni följer alla avtal, regler och policys, när gjorde ni en ordentlig genomlysning av lönesystemet? Här finns oftast mycket att utveckla:

Använder ni lönesystemets alla funktioner?

  • Har ni uppdaterat lönesystemet till senaste versionen?
  • Hann ni med att göra registervård innan ni gjorde årsskiftesrutinen?
  • Hur blev det nu med semesterårsskiftet, gick det smärtfritt?

Många företag sliter ofta med åldriga processer pga. av tidsbrist men här finns mycket tid att vinna om företaget vågar titta lite närmare på hur processen ser ut.

Rapporter och utdata

När gick ni senast igenom vilka rapporter ni skickar ut i verksamheten? Rapporter är bra för uppföljning men ibland förändras behovet och vi fortsätter att skicka ut rapporterna för att vi har missat att informera att behovet inte längre finns. Hur ser det ut hos er? Rapporter är oftast tidskrävande speciellt om det inte går att få ut med automatik ur systemet och vi är tvungna att snickra ihop flera underlag till ett. Värt att fundera över. Självklart har vi myndighetsrapporter som vi enligt lag är skyldiga att skicka som vi inte kan bortse ifrån.

Lönespecifikationen

Allas vår heliga lönespecifikation, en gång i tiden en handskriven lapp och idag allt som oftast levererad till en digital brevlåda. Fördelen med den digitala brevlådan är att även efter avslutad anställning har du tillgång till den, för exempelvis intyg av olika slag. Med den fristående digitala brevlådan minskar inkommande ärenden på lön då den anställde själv har tillgång till historiska lönespecifikationer.

Ojojoj, det finns så mycket roligt att utveckla inom lön!

Hör av er till oss så hjälper vi er att se vart era tidstjuvar finns och hur ni med ofta små medel kan utveckla arbetet med lön och löneprocessen.

HeyPayDay är en lönebyrå med erfarna lönespecialister.

Vi finns här för er och ger gärna tips och råd i olika typer av frågor som uppstår kring lön och HR under året.

Hos oss kan ni tryggt få hjälp med lönerna.

Interimslösningar lönehantering

Erfarna konsulter kan tillfälligt stötta er verksamhet med allt inom lön från löpande lönehantering till management. Ni kan även få hjälp med implementation av lönesystemet HogiaLön Plus, Hogia PBM och Flex HRM.​

Rådgivning lön & HR

Sitter du ensam med frågor kring lön så finns vi här som en partner att bolla lönefrågor med. Ni kan även få hjälp med anställnings- och kollektivavtalsfrågor.

Läs mer…

Outsouring av lön

I samarbete med er som kund tar vi hand om lönehanteringen och ser till att ni får rätt lön i rätt tid. Med vår långa erfarenhet kvalitetssäkrar vi leveransen av de rapporter som ni och myndigheter efterfrågar. Ni kan få hjälp med hela eller delar av löneprocessen.

Läs mer…